Piškotová roláda

18. května 2016 v 6:20 | Louie |  Recepty
Zdravím všichni milovníci pečení!
Dneska jsem našla jeden starý recept na piškotovou roládu. Začínám poměrně složitějším pečením, ale když budete přesní, zvládnete to. Receptů je opravdu hodně a musela jsem projít hodně kuchařek a časopisů, abych našla nějaký alespoň trochu jednoduchý. Zkoušela jsem ho minulý týden. Nechci Vás strašit, ale výsledek byl katastrofální. Ale zase Vás uklidním, jde prostě jen o to, jak dlouho piškot pečete. Ale pozor! Musíte být přesní na minuty, aby měl plát tu požadovanou ohebnost a nerozlámal se jako mně...Tak tady je recept:

Ingredience:
Na těsto:
5 vajec, 150 g krupicového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje
Na náplň:
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 200 ml mléka, 1 lžíce cukru, 60 g másla, 1 měkký tvaroh, 300 g ovoce (použila jsem jahody, šly by také borůvky, maliny,..), 2 plátky želatiny

A) Troubu předehřejte na 150 stupňů s horkovzdušným oběhem nebo na 175 stupňů bez něj. Velký plech vyložte papírem na pečení.

B) Bílky ušlehejte v kuchyňském robotu na měkký sníh. Po lžících zašlehejte cukr a pokračujte ve šlehání, až je hmota velmi hustá a při nadzvednutí metličky se špičky sněhu téměř neohýbají dolů.

C) Rychlost ělehání snižte na minimum a jeden po druhém zašlehejte i žloutky, další přidejte vždycky až ve chvíli, kdy se předchozí beze zbytku vstřebá. Nakonec vařečkou jemně vmíchejte mouku, těsto zakápněte olejem a naposledy šetrně promíchejte (šetrnost je důležitá!)

D) Těsto nalijte na připravený plech, rozetřete do krajů a pečte dvacet minut. (Pozn.- Tady jste v nejdůležitějším bodu, který jsem já napoprvé samozřejmě skazila. 20 minut je jen relativní doba a je potřeba, aby bylo těsto spíš měkčí než dokonale upečené. Proto bych raději zvolila cca 18 minut, ale je to podle typu vaší trouby). Upečený piškot je pružný, ale ne tekutý. Zezlátnutí příliš neřešte...

E) Po upečení objeďte kraje plechu nožem, aby se plát uvolnil, poprašte plát velmi malou vrstvou polohrubé mouky a přikryjte novým kusem pečícího papíru. Plát se spodním i horním papírem zvedněte z plechu, převraťte a položte zpět na pracovní podložku. Plát nyní leží horní stranou nahoru. Sloupněte papír, na kterém se těsto peklo, a pak ho zase hned vraťte zpátky na plát. Nyní všechno zarolujte nejméně do jedné poloviny. (No a tady jsem já poprvé skončila :D, ale nebojte, ono se to časem povede) Pamatujte si, že rolujete ve směru kratší strany. V této pozici roládu jakkoli stabilizujte. (Já jsem použila pytlíky s moukou). Tímto krokem si zajistíte zakulacenou roládu. Nechte vychladnou.

F) Uvařte pudink z mléka a pudinkového prášku podle obalu na sáčku. Po uvaření pudink osalďte podle chuti, překryjte povrch potravinoou fólií a nechte vychladnout. Zatímco chladne, zalijte želatinu trochou studené vody a nechte ji bobtnat.

G) Tvaroh rozmíchejte s cukrem, přidejte ovoce a vychladlý pudink. Želatinové plátky trochu vyždímejte, vložte do malé misky a v mikrovlné troubě během pár minut rozpusťte. (Já mikrovlnku nemám, proto jsem použila kastrůlek a sporák). K tekuté želatině přimíchejte jednu lžící tvarohové směsi, pak ještě jednu lžíci a teprve potom želatinu vpuťte ke krému. (Když jsem tenhle krok dělala já, řekla jsem ji, že je zbytečné želatinu přidávat po lžících. Věřte mi, není.) Krém teď dobře promíchejte.

H) Roládu rozmotejte a vnitřek potřete krémem. Zarolujte zpátky a spodem dolů položte na servírovací tác. Poprašte cukrem a nechte v lednici zatuhnout. (Doporučuju tak 4 hodiny překonat chuť a roládu neochutnat :))

Doufám, že se Vám povede upéct něco, co vypadá alespoň trochu jako ten obrázek dole. :)

P.S.- konečně tu máme nový design blogu a jsem vážně ráda, že tentokrát jde text číst dobře.
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama