Makronky

18. května 2016 v 17:51 | Louie |  Recepty

Zdravím všichni milovníci pečení!

Dneska jsem se ve škola bavila s kamarádkou a přišla řeč na to, že dnes bude péct makronky. Poprosila mě o radu, jenže já jsem nikdy makronky nepekla...Jde o jednu z nejtěžších cukrářských záležitostí, ale řekla jsem si, proč to nezkusit?

Prošla jsem pár kuchařek, ale v žádné jsem nic nenašla. Doma moc pokladů z francouzské kuchyně nemáme...Proto jsem zvolila internet. Nejedná se tedy o můj recept, ale převzatý. Jen tak do budoucna se chystám na svůj opravdu SVŮJ recept a to na mramorovanou bábovku :) Ale teď už k makronkám.


Na asi 12 větších makronek potřebujete: 120 g cukru moučka, 100 g mandlové mouky (velmi jemně namletých mandlí), 2 vaječné bílky o pokojové teplotě, dalších 110 g moučkového cukru a na špičku nože gelového potravinářského barviva podle náplně (já bych asi použila růžové nebo zelené..)



Na náplň potřebujete: 130 ml smetany ke šlehání, 90 g hořké čokolády, 60g mátové čokolády (nejznámější je After Eight, seženete ale i spoustu dalších značek) a 30 g másla



A)Začněte přípravou těsta na makronky. 120 g moučkového cukru a mandlovou mouku dejte do mixéru a promixujte, abyste měli jistotu, že je mandlová mouka bez kousků a opravdu jemně namletá.

B)Z bílků vyšlehejte ručním šlehačem tuhý sníh (pomůže vám přidání špetky soli) a postupně do něj zašlehejte i 110 g moučkového cukru. Ten přidávejte proséváním přes síto a vše šlehejte, dokud sníh nebude tak tuhý, že se po vyndání metel budou dělat "špičky" - sníh se za nimi potáhne a udrží tvar. Do vzniklé hmoty opatrně vmíchejte trochu gelového barviva, pokud si nechcete obarvit i ruce, používejte gumové rukavice.

C)Do obarveného cukrového sněhu stěrkou vmíchejte směs mandlové mouky a cukru. Zejména pokud děláte makronky poprvé, si na pečicí papír obyčejnou tužkou nakreslete stejně velké kruhy (ideální je průměr asi 3 cm), aby i poloviny makronek byly stejně velké, v domácích potřebách seženete i speciální silikonové podložky

D)Těsto naplňte do cukrářského sáčku bez zdobicí hubičky (nebo použijte jen úplně hladkou kulatou) a do nakreslených koleček plňte hmotu. Hotové makronky nechte asi 30-40 minut zaschnout - během pečení pak nepopraskají a na spodní části se jim vytvoří typická podložka, kdy kraje oproti zbytku nabudou. Mezitím troubu zapněte na 155 stupňů a zaschlé makronky pečte asi 11 minut.

E) Makronky budou nejlepší s mátovo-čokoládovou ganache, příprava je jednoduchá. Smetanu zahřejte skoro až k bodu varu. Oba druhy čokolády nalámejte na kousky, přidejte máslo, zalijte horkou smetanou a nechte rozpustit. Metlou ze směsi pak vytvořte hladký krém, který nechte vychladnout a ztuhnout.

F)Polovinu upečených a vychladlých makronek otočte rovnou stranou nahoru a naplňte je pomocí cukrářského sáčku s tenkou hubičkou mátovou ganache. Přiklopte je druhou polovinou makronky a máte hotovo!

Snad se Vám makronky povedou, já to taky zkusím... Zmíněná kamarádka je peče právě teď, tak když mi to dovolí, dám sem pro ukázku její výtvor. A tady je obrázek, jak by to mělo pravděpodobně vypadat:
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama