Květen 2016

Oreo Cupcakes

18. května 2016 v 19:53 | Louie |  Tipy
https://www.youtube.com/watch?v=UGafUXzPBxk


Tady je odkaz na podle mě skvělý nápad, a to jsou Oreo cupcaky :)

Vypadá celkem snadně, určitě ho během měsíce zkusím...

Zkuste taky, Vaše Louie :)


Makronky

18. května 2016 v 17:51 | Louie |  Recepty

Zdravím všichni milovníci pečení!

Dneska jsem se ve škola bavila s kamarádkou a přišla řeč na to, že dnes bude péct makronky. Poprosila mě o radu, jenže já jsem nikdy makronky nepekla...Jde o jednu z nejtěžších cukrářských záležitostí, ale řekla jsem si, proč to nezkusit?

Prošla jsem pár kuchařek, ale v žádné jsem nic nenašla. Doma moc pokladů z francouzské kuchyně nemáme...Proto jsem zvolila internet. Nejedná se tedy o můj recept, ale převzatý. Jen tak do budoucna se chystám na svůj opravdu SVŮJ recept a to na mramorovanou bábovku :) Ale teď už k makronkám.


Na asi 12 větších makronek potřebujete: 120 g cukru moučka, 100 g mandlové mouky (velmi jemně namletých mandlí), 2 vaječné bílky o pokojové teplotě, dalších 110 g moučkového cukru a na špičku nože gelového potravinářského barviva podle náplně (já bych asi použila růžové nebo zelené..)



Na náplň potřebujete: 130 ml smetany ke šlehání, 90 g hořké čokolády, 60g mátové čokolády (nejznámější je After Eight, seženete ale i spoustu dalších značek) a 30 g másla



A)Začněte přípravou těsta na makronky. 120 g moučkového cukru a mandlovou mouku dejte do mixéru a promixujte, abyste měli jistotu, že je mandlová mouka bez kousků a opravdu jemně namletá.

B)Z bílků vyšlehejte ručním šlehačem tuhý sníh (pomůže vám přidání špetky soli) a postupně do něj zašlehejte i 110 g moučkového cukru. Ten přidávejte proséváním přes síto a vše šlehejte, dokud sníh nebude tak tuhý, že se po vyndání metel budou dělat "špičky" - sníh se za nimi potáhne a udrží tvar. Do vzniklé hmoty opatrně vmíchejte trochu gelového barviva, pokud si nechcete obarvit i ruce, používejte gumové rukavice.

C)Do obarveného cukrového sněhu stěrkou vmíchejte směs mandlové mouky a cukru. Zejména pokud děláte makronky poprvé, si na pečicí papír obyčejnou tužkou nakreslete stejně velké kruhy (ideální je průměr asi 3 cm), aby i poloviny makronek byly stejně velké, v domácích potřebách seženete i speciální silikonové podložky

D)Těsto naplňte do cukrářského sáčku bez zdobicí hubičky (nebo použijte jen úplně hladkou kulatou) a do nakreslených koleček plňte hmotu. Hotové makronky nechte asi 30-40 minut zaschnout - během pečení pak nepopraskají a na spodní části se jim vytvoří typická podložka, kdy kraje oproti zbytku nabudou. Mezitím troubu zapněte na 155 stupňů a zaschlé makronky pečte asi 11 minut.

E) Makronky budou nejlepší s mátovo-čokoládovou ganache, příprava je jednoduchá. Smetanu zahřejte skoro až k bodu varu. Oba druhy čokolády nalámejte na kousky, přidejte máslo, zalijte horkou smetanou a nechte rozpustit. Metlou ze směsi pak vytvořte hladký krém, který nechte vychladnout a ztuhnout.

F)Polovinu upečených a vychladlých makronek otočte rovnou stranou nahoru a naplňte je pomocí cukrářského sáčku s tenkou hubičkou mátovou ganache. Přiklopte je druhou polovinou makronky a máte hotovo!

Snad se Vám makronky povedou, já to taky zkusím... Zmíněná kamarádka je peče právě teď, tak když mi to dovolí, dám sem pro ukázku její výtvor. A tady je obrázek, jak by to mělo pravděpodobně vypadat:
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)








Piškotová roláda

18. května 2016 v 6:20 | Louie |  Recepty
Zdravím všichni milovníci pečení!
Dneska jsem našla jeden starý recept na piškotovou roládu. Začínám poměrně složitějším pečením, ale když budete přesní, zvládnete to. Receptů je opravdu hodně a musela jsem projít hodně kuchařek a časopisů, abych našla nějaký alespoň trochu jednoduchý. Zkoušela jsem ho minulý týden. Nechci Vás strašit, ale výsledek byl katastrofální. Ale zase Vás uklidním, jde prostě jen o to, jak dlouho piškot pečete. Ale pozor! Musíte být přesní na minuty, aby měl plát tu požadovanou ohebnost a nerozlámal se jako mně...Tak tady je recept:

Ingredience:
Na těsto:
5 vajec, 150 g krupicového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje
Na náplň:
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 200 ml mléka, 1 lžíce cukru, 60 g másla, 1 měkký tvaroh, 300 g ovoce (použila jsem jahody, šly by také borůvky, maliny,..), 2 plátky želatiny

A) Troubu předehřejte na 150 stupňů s horkovzdušným oběhem nebo na 175 stupňů bez něj. Velký plech vyložte papírem na pečení.

B) Bílky ušlehejte v kuchyňském robotu na měkký sníh. Po lžících zašlehejte cukr a pokračujte ve šlehání, až je hmota velmi hustá a při nadzvednutí metličky se špičky sněhu téměř neohýbají dolů.

C) Rychlost ělehání snižte na minimum a jeden po druhém zašlehejte i žloutky, další přidejte vždycky až ve chvíli, kdy se předchozí beze zbytku vstřebá. Nakonec vařečkou jemně vmíchejte mouku, těsto zakápněte olejem a naposledy šetrně promíchejte (šetrnost je důležitá!)

D) Těsto nalijte na připravený plech, rozetřete do krajů a pečte dvacet minut. (Pozn.- Tady jste v nejdůležitějším bodu, který jsem já napoprvé samozřejmě skazila. 20 minut je jen relativní doba a je potřeba, aby bylo těsto spíš měkčí než dokonale upečené. Proto bych raději zvolila cca 18 minut, ale je to podle typu vaší trouby). Upečený piškot je pružný, ale ne tekutý. Zezlátnutí příliš neřešte...

E) Po upečení objeďte kraje plechu nožem, aby se plát uvolnil, poprašte plát velmi malou vrstvou polohrubé mouky a přikryjte novým kusem pečícího papíru. Plát se spodním i horním papírem zvedněte z plechu, převraťte a položte zpět na pracovní podložku. Plát nyní leží horní stranou nahoru. Sloupněte papír, na kterém se těsto peklo, a pak ho zase hned vraťte zpátky na plát. Nyní všechno zarolujte nejméně do jedné poloviny. (No a tady jsem já poprvé skončila :D, ale nebojte, ono se to časem povede) Pamatujte si, že rolujete ve směru kratší strany. V této pozici roládu jakkoli stabilizujte. (Já jsem použila pytlíky s moukou). Tímto krokem si zajistíte zakulacenou roládu. Nechte vychladnou.

F) Uvařte pudink z mléka a pudinkového prášku podle obalu na sáčku. Po uvaření pudink osalďte podle chuti, překryjte povrch potravinoou fólií a nechte vychladnout. Zatímco chladne, zalijte želatinu trochou studené vody a nechte ji bobtnat.

G) Tvaroh rozmíchejte s cukrem, přidejte ovoce a vychladlý pudink. Želatinové plátky trochu vyždímejte, vložte do malé misky a v mikrovlné troubě během pár minut rozpusťte. (Já mikrovlnku nemám, proto jsem použila kastrůlek a sporák). K tekuté želatině přimíchejte jednu lžící tvarohové směsi, pak ještě jednu lžíci a teprve potom želatinu vpuťte ke krému. (Když jsem tenhle krok dělala já, řekla jsem ji, že je zbytečné želatinu přidávat po lžících. Věřte mi, není.) Krém teď dobře promíchejte.

H) Roládu rozmotejte a vnitřek potřete krémem. Zarolujte zpátky a spodem dolů položte na servírovací tác. Poprašte cukrem a nechte v lednici zatuhnout. (Doporučuju tak 4 hodiny překonat chuť a roládu neochutnat :))

Doufám, že se Vám povede upéct něco, co vypadá alespoň trochu jako ten obrázek dole. :)

P.S.- konečně tu máme nový design blogu a jsem vážně ráda, že tentokrát jde text číst dobře.
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)

Proč jsem si založila blog

16. května 2016 v 19:12 | Louie
Zdravím všichni milovníci pečení!
Ráda bych Vám vysvětlila, proč jsem si vlastně svoje stránky založila...
Vždycky jsem pekla jen dorty a také muffiny, ale mým hlavním cílem je upéct cupcake, který bude vypadat jako cupcake. Měla jsem plán, že si založím blog, kde budu postupně krok po kroku zveřejňovat články o pečení a tak se budu zlepšovat společně s Vámi. Věřím, že tentokrát si stránka najde své čtenáře a že ji budete pravidelně navštěvovat. Můj první cíl je publikovat každý týden alespoň jeden článek, protože myslím, že začátky nejsou nikdy snadné...
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)

P.S. Omlouvám se za pozadí, na kterém text zřejmě nejde dobře přečíst, ale než zvádnu blog i z té technické stránky, chvilku to potrvá XD

Úvod

16. května 2016 v 18:55 | Louie
Zdravím všichni milovníci pečení!
Ráda bych Vás přivítala na mém blogu. Budu sem publikovat články, videa, odkazy, typy, recepty a další...
Na začátek bych ráda vysvětlila něco, co Vás upoutá hned jak se moje stránka otevře. Je to uvítací nadpis, který je v angličtině. Je to proto, že se mi jednoduše anglický název líbí víc a tak jsem zvolila ten. Své dotazy mi můžete psát do pole nalevo s názvem "zpráva autorovi". To je, myslím, na začátek vše, co je důležité vědět a ostatní se dozvíte v průběhu mého psaní.
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)