Květen 2016

Domácí sušenky od Chiary

30. května 2016 v 18:11 | Louie |  Recepty
Zdravím všichni milovníci pečení!
Kamarádka mi dala recept na domácí sušenky, tak ho jdu vyzkoušet...
Postup je velmi snadný:

-Na těsto-
110 g změklého másla, 145 g světlý třtinový cukr, 1 lžíce javorového sirupu, 1 vejce, 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, čokoláda/ovoce

-Postup-
A) Máslo a cukr spolu třeme do pěny, která zesvětlá a nabude. Do pěny přidáme sirup a vejce

B) Mouku smícháme s práškem do pečiva


C) Obě směsy (sypkou a vaječnou) spojíme do jedné, přidáme kousky čokolády/ovoce

D) Pečeme v troubě na 170°C 20-25 minut

Myslím, že tento recept zvládne opravdu každý, jen pozor, aby se sušenky nespálily..
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)


Důležitá fakta o rebarborovém kramblu

27. května 2016 v 12:10 | Louie |  Tipy
Zdravím všichni milovníci pečení!
Dnes jsem pekla rebarborový krambl a chtěla bych Vám dát rady ohledně receptu a přípravy.
1) cukru dávejte méně než je v receptu ( http://louie-baking.blog.cz/1605/rebarborovy-krambl ) opravdu to stačí
2) I u drobenky cukrem šetřete...vlastně šetřete vším XD. Ikdyž já miluju drobenku a mohla bych jí sníst tunu, raději budeme šetřit...
3) Já jsem přidávala k rebarboře ještě jahody. Je to skvělá kombinace, ale musíte dbát na to, že jahody se pečou mnohem rychleji a po chvíli se rozpustí. Na druhou stranu pak máme slaďoučkou zálivku XD
4) nejdůležitější nakonec: pečte na méně než 200 stupňů! Já jsem si toho naštěstí všimla brzo (drobenka černala), takže se dalo všechno zachránit, ale mohlo to dopadnout špatně

Doufám, že se Vám rebarborový krambl podařil :)
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)

TK Photography

26. května 2016 v 21:06 | Louie |  Tipy
Zdravím všichni milovníci pečení!
Dneska zase malá propaganda XD. Kamarád si založil blog, dole budete mít odkaz. Jmenuje se Toby a moc rád fotí a vytváří loga (mimo jiné vytvořil moje 2 hlavní loga- obrázky dole.) Určitě se na jeho stránku mrkněte. A nezapomeňte se podívat na můj poslední recept na masové kuličky s brusinkami :)
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)

http://tkphotography0.webnode.cz/


Švédsko: Masové kuličky s brusinkami

26. května 2016 v 20:53 | Louie |  Národní kuchyně
Zdravím všichni milovníci pečení!
Další zemí do projektu "Národní kuchyně" bude Švédsko. Jedna moje kamarádka ví o Švédsku opravdu hodně a poradila mi např. ostružinový koláč z lineckého těsta+smetana. No ale nemohla jsem nikde sehnat ostružiny, tak jsem vybrala ty světoznámé masové kuličky, které určitě znáte třeba z Ikey XD

-Kuličky-
Mleté maso hovězí a vepřové 1:1,mleté maso hovězí a vepřové 1:1, 2-3 lžíce solamylu,200 ml mléka,2 vejce, 1 cibule,1/2 lžičky mletého nového koření,lžička muškátového oříšku,špetka mletého zázvoru,pepř,sůl, máslo na smažení


-Omáčka-
50 g másla, 4 lžíce mouky, 1/2 l vývaru, 150 ml smetany, mletý pepř, sůl

-Příloha-
Brambory vařené ve slupce, brusinky

A) Z uvedených surovin a cibule nakrájené na malé kostičky vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme kuličky a smažíme je na másle.

B) V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou, asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Podáváme se selskými brambory (uvaříme ve slupce a těsně před podáváním slupku oloupeme), omáčkou a brusinkami.

Dost jsem to zkrátila, třeba o popis toho, jak se dělá vývarnebo vaří brambory, ale to myslím všichni zvládnete :)
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)


Chvilková neaktivita

25. května 2016 v 20:44 | Louie
Zdravím všichni milovníci pečení!
Jelikož mám do konce týdne hodně učení a dalších věcí, musím projekt "národní kuchyně" odložit o pár dní. Ale příští článek bude o švédské kuchyni. Také se můžete těšit na domácí sušenky mojí kamarádky, která mi během týdne pošle recept :)
Omlouvám se za přesunutí projektu, ale nějak jsem to neodhadla XD

Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)

P.S.- přidávám odkaz na skvělé banánové cupcaky, kterých není nikdy dost ;)

http://www.zghettablog.cz/2014/03/bananove-cupcakes-s-burakovym-maslem.html

Kanada: Javorové lívanečky bez cukru

24. května 2016 v 20:21 | Louie |  Národní kuchyně
Zdravím všichni milovníci pečení!
Vymyslela jsem takový malý projekt. Nazvu ho "Národní kuchyně". Půjde o to, že celý týden každý den budu psát jeden článek s receptem na nějaké tradiční jídlo dané země. Týden začnu Kanadou a to jednoduchými lívanečky bez cukru.
Ještě k ingrediencím: těsto jsem dělala jen tak z paměti, ne podle receptu a sice se budu snažit, aby to odpovídalo mému výsledku, ale musíte použít svůj kuchařský instinkt XD

-Na asi 15 lívanečků-
těsto: 150 g hrubé mouky, 2 vejce, 0,5l mléka, 0,3l bio (nemusí být) javorového sirupu, (slunečnicový olej)
na ozdobu: 4 lžíce javorového sirupu, skořice

A) Do středně velké mísy nalijte mléko, přidejte vejce, mouku a javorový sirup. Míchejte dokud těsto nebude nadýchané a propracované. Pokud se Vám bude zdát, že je těsto příliš tekuté, přidejte mouku. V opačném případě přilijte mléko.

B) Na pánvičku (nejlépe určenou na palačinky) nalijte trochu slunečnicového oleje. Těsto nanášejte po malých dávkách- tím docílíte krásných, zlatavých a hlavně tenkých lívanců. Smažte po dobu 1-2 minut a často lívance obracejte.

C) Teď už zbývá jen naservírovat. Lívanečky naskládejte přes sebe a navrch polijte javorových sirupem. Pokud se Vás svědomí nebude tížit, můžete porci posypat trochou cukru, ale já jsem zvolila zdravější skořici. Také můžete lívance dochutit jogurtem nebo marmeládou, hříšnější verzí je nutela :)

Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)


Rebarborový krambl

24. května 2016 v 6:45 | Louie |  Recepty

Zdravím všichni milovníci pečení!

Dnes jsem přišla s něčím poněkud netradičním a to je rebarborový krambl. Jaký že? No rebarborový! Snad nejlepší koláč ze všech, co kdy babička upekla, byl právě rebarborový. Rebarbora je rostlina (nejspíš ovoce), kterou najdete běžně na zahrádkách (ale ne, že by tam rostla sama od sebe XD). Pokud Vám v záhonku tato lahůdka chybí, stačí se optat sousedů a nebo zajít do nějakého většího zahradnictví. Rebarbora je vlastně růžovo-zelený trochu kyselý stonek. Její kyselost opravdu nedokážu sama určit, ale drobenkové koláče? Jedině z rebarbory! Koneckonců protiklady se přitahují a nakyslá chuť se bude skvěle doplňovat se sladkým cukříkem.

Tak tady je recept:

Pro 2 osoby:
400 g očištěné rebarbory, 4 velké lžíce hnědého cukru, 80 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky

A) Rebarboru oloupejte malým nožem: na konci jí lehce odřízněte kousek slupky, palcem přitlačte k nožíku a zatáhněte po celé délce stonku, abyste stáhli tužší vlákna. U mladých stonků se tímto úkonem netrapte, u starších na pár místech loupání vyzkoušejte, a posuďte, zda-li je potřeba. Očištěné stonky pokrájejte na dvoucentimetrové špalíčky a nasypte je do zapékací misky. Na zapékání vezměte misku tak velkou, aby rebarbora ležela ve vrstvě asi tři centimetry. Posypte hnědým cukrem a rukama promíchejte, aby se rebarbora cukrem obalila.

B) Troubu předehřejte na 200 stupňů. Studené máslo, cukr a mouku odměřte do misky a konečky prstů rozemněte nadrobenku, tedy do stavu, kdy se suroviny spojí do různě velkých drobků. Drobenkou posypte rebarboru v zapékací misce. Několikrát s ní klepněte o kuchyňskou linku, aby drobenka trochu zapadla mezi rebarboru, znovu už ale nepromíchávejte.

C) Zapékejte 30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Jezte co nejvíce horké (tak je krambl nejlepší).

Typ:
Krambl můžete hlavně v létě vyzkoušet i třeba ve formě meruněk, broskví, hrušek, jablek, jahod,...
Cukr pak přidávejte podle kyselosti ovoce a samozřejmě podle vlastního uvážení.

Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)


Doporučení na blog a pekla jsem Oreo cupcakes

23. května 2016 v 18:54 | Louie |  Tipy
Zdravím všichni milovníci pečení!
Jak jsem předpokládala u článku o Oreo cupcakes, minulý pátek jsem pekla :) Cupcaky se povedly, byly celkem dobré a ten krém se úplně rozplýval na jazyku a to i přesto, že mascarpone moc nemusím... Takže ještě jednou doporučuji recept zkusit, opravdu je velmi snadný a výsledek nejen vzhledově krásný.
Přidávám odkaz na blog mojí kamarádky, která píše mimo jiné i o pečení (vaření), takže propaganda nutná XDD

http://annie-fashion-cooking-and-more.blog.cz/

Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)

Makronky od Katky

22. května 2016 v 20:15 | Louie |  Recepty
Zdravím všichni milovníci pečení!
Jak jsem slíbila- tady jsou fotky makronek, co pekla moje kamarádka. Dole je odkaz na recept.
A Kači, klobouk dolů, vypadají skvěle :)
Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)




http://tomichutna.cz/makronky-recept

Moje nejoblíbenější pečení

18. května 2016 v 22:58 | Louie |  Tipy
Zdravím všichni milovníci pečení!
Připravila jsem si žebříček deseti mých nejoblíbenějších receptů :)

1) Dorty (nejlépe několikapatrové, nejradši mám banánový nebo vanilkový)
2) Muffiny- jednoduché, roztomilé, rychlé, dokonalé...
3) cupcaky (peču je málo, ale zatím jsem si výsledek natolik oblíbila, že jsem odhodlaná upéct něco pořádného :)
jinak koho by to zajímalo, moje první cupcaky vypadaly takhle:
takže jak vidíte na fotce, opravdu trvá, než se cupcaky naučíte péct tak, aby vypadali jako cupcaky :D
4) Bábovka- mamka peče skvělou bábovku, kterou jsem si upravila na svoji mramorovanou (vanilka+čokoláda)
5) Slané rolády (sladké mi nikdy nešly...)
6) Koláče všeho druhu (kavárenský jablečný, mňam! Nejspíš brzy přidám recept)
7) Zemlbába (...nemám ji moc ráda k jídlu, ale baví mě namáčet chlebíčky do mléka)
8) Zapečené brambory s červenou řepou- miluju tohle jídlo
9) kuře- klasika
10) Domácí chleba (výsledek je sice skvělý, ale příprava trvá hodně dlouho, takže dávám až na desáté místo...)


Tohle jsou moje nejoblíbenější pečená jídla (zákusky)...
Zkusíte nějaké? Hodně úspěchů při tvorbě přeje Vaše Louie :)